Bulgogi
26.08.2016 16:54Dnes odlieta muz do Korei, a tak nas vcera vzal do korejskej restauracie, aby sme ochutnali jeho oblubene jedlo z dalekych koncin.
V preklade znaci bulgogi "maso z ohna", co suvisi s jeho pripravou na otvorenom ohni a je robene pri slavnostnych prilezitostiach. Zaklad tvori hovadzie maso, narezane na jemne platky (tu v restauracii bolo nakrajane na hrubsie), namocene do marinady zo sojovej omacky, jarnej cibulky a roznych korenin. V Korei sa opeka na dreve, tu nam doniesli panvicu na kempingovom plynovom varici.
Maso si opekate sami - ide to relativne rychlo - a ked je hotove, ukladate ho na salatove listy plus nan si volite rozne prilohy z misticiek - sojova omacka, kimchi, cesnak, sezamovy olej, chili pasta, nalozena kapusta, morske chaluhy a co ja viem co este.
Vsetko to zviniete do rolky a odkusujete. Ako prilohu mozete pouzit ryzu. Mimochodom, nevedela som doteraz (hoci som uz 2x bola pozvana na korejsku veceru - raz spoluziacka z LMU, raz muzov kolega), ze Korejcania na rozdiel od Cinanov nemaju palicky drevene a zagulatene, ale ploske a kovove. Mala som pocit, ze na ne treba viac zrucnosti.
Ak pojdete do Korei, urcite ochutnajte tuto lahodku.